NETBOOKS: moda, revolució, evolució o més del mateix? (2)

21 de setembre del 2008

Vistos els antecedents i l’èxit dels netbooks en només un any, es fa difícil poder defensar que aquests aparells només són fruit d’una moda passatgera o del consumisme desaforat de la societat en que vivim. Tampoc estic d’acord en que només sigui un subproducte dels fabricants de portàtils.

Després d’un any d’ultraportàtils barats, m’he quedat amb les següents idees i conclusions:

1.- Els ultraportàtils barats no són portàtils barats. Aquesta és la clau de la qüestió. Com el seu nom indica, comparteixen la filosofia de mobilitat amb els actuals ultraportàtils, però sense pagar més de 1.000 euros per aconseguir-ho. Com va simplificar asus, aquets aparells han de tenir les prestacions necessàries per fer fàcil treballar, aprendre i jugar. En aquests moments que un disc dur extern de de 200Gb costa uns 80 euros, un pendrive de 8gb 15 euros, certes crítiques de falta de prestacions només les poden fer persones que es poden qualificar com a no digitals.

2.- Respon a l'evolució de la vida digital de moltes persones. Aquest aparell (com també, amb l’iphone i el nou "navegador de butxaca") és la demostració de la confluència que té i tindran les diferents tecnologies de la informació i la comunicació. No són aparells inventats del no res, sinó que s’han creat per respondre a la demanda latent de milions de persones que porten anys evolucionant la seva experiència digital i incorporant-la en la quotidianitat diària.

3.- Serà una revolució. El gran boom, malgrat l'èxit actual, vindrà en el moment que l'accés a Internet a través de 3G o GPRS disminueixi el seu preu. Quan "l'internet per portar a tot arreu" tingui uns preus competitius (sense límits de descàrrega, no permanència, tarifes entre 10-15€) es trencaran molts límits. És l'assignatura pendent dels operadors, yoigo estan donant passos en aquest sentit, i un dels frens al desenvolupament de la societat de la informació al nostre país.

4.- Portabilitat, duració i wifi, les claus. Petit i còmode per portar però, sobretot, que la bateria duri un mínim de 3 hores. És important revisar que la bateria sigui d'almenys 6 pins, ja que molts dels models a la venta aquí són de 3 (duració de 2 a 2,5h), excepte els models Asus. I també, almenys mentre l'internet en mobilitat no sigui accessible a la majoria de butxaques, és molt útil saber on et podràs connectar a Internet, com alguns bars-cafès (a Sant Celoni, el restaurant nyam-nyam i la banqueta), o les zones wifi municipals (4 places a Sant Celoni) que van apareixent de mica en mica.

5.- No pagar més del compte. Triar el model que s'adapti a les necessitats de mobilitat, tenint molt clar els límits i les fortaleses dels netbooks. El preu que sembla "ideal" per concepte està al voltant dels 300€... es clar que sembla que aquí els importadors ens prenguin el pèl i posen uns preus al voltant dels 400€, superior a d'altres països. Recomanable comparar a botigues com Matize, Controlp, Area integral, Pccity .

En la meva opinió, la resposta sobre el concepte netbook és l'evolució natural de l'experiència digital de les persones i un aparell que facilitarà la revolució en la sociabilització d'internet.

1 comentaris:

  • Totalment d'acord amb el teu anàlisi!! Els netbooks responen a una necessitat: la combinació de mobilitat i connectivitat. La majoria dels ususaris d'informàtica es deixen enlluernar per les grans prestacions... però només cal fer-se unes preguntes bàsiques:

    - Necessito un disc dur de 300Gb per guardar documents de Word?
    - Necessito 4Gb de RAM per navegar per internet?
    - Necessito una targeta gràfica d'última generació i accelerador 3D per veure les meves fotos?

    Si la resposta és no... llavors potser sí que els ultraportàtils són una bona opció per combinar usabilitat i mobilitat.