NETBOOKS: moda, revolució, evolució o més del mateix? (1)

16 de setembre del 2008

En primer lloc, cal definir que s’entén per un netbook. La Wikipedia la defineix, de forma simplificada, com un ultraportàtil barat, on les característiques principals són el baix cost i les reduïdes dimensions, utilitzats principalment per navegar per Internet i utilitzar aplicacions ofimàtiques.

Aquesta definició és bàsica per entendre si l’èxit inicial de ventes que tenen aquests aparells només és fruit d’una moda (per tant, passatgera o amb data de caducitat) o bé és l’inici d’una revolució en els hàbits digitals, o simplement l’evolució natural dels aparells actuals que tendeixen a integrar les eines de productivitat, amb les de comunicació i internet. També hi ha una altre possibilitat, que l’aparició d’aquests aparells respongui simplement a una tàctica comercial dels fabricants per reinventar els portàtils (amb un mercat madur) i facilitar el seu consum impulsiu a persones que no s’havien plantejat comprar un portàtil o aquells que en volen un altre més “portable”, per tal de vendre més.

No descarto que ara alguns els fabricants tinguin un netbook en els seus catàlegs simplement perquè ara toca tenir-ne un si no es vol perdre clients. De fet, la majoria de fabricants ja en tenen un en el seu catàleg i els pocs que queden (com Dell o samsung) ja els han anunciat. En la meva opinió, no ha estat aquest el motiu de l’aparició dels netbooks.

Fa un any va aparèixer el famós Asus eee (easy to learn, easy to work, easy to play) amb un revolucionari concepte: un ordinador de petites dimensions, poc pes (menys d’1kg), amb una duració de la bateria de més de 3 hores, amb uns recursos suficients per navegar àgilment per internet i treballar amb els principals programes d’ofimàtica. En definitiva, un autèntic ultraportàtil barat (competència en concepte als Vaio de Sony) amb unes prestacions suficients pel 90% dels usuaris.

Crec que Asus va ser prou hàbil per analitzar la necessitat real de la cultura del “més” (cada ordinador ha de tenir més memòria, més disc dur, millor targeta gràfica... que el model anterior) per a molts usuaris en els seus moments d’oci o no professionals. Els aparells no estaven responent a la necessitat d’integrar el 90% dels usos “normals” dels usuaris informàtics i que per descomptat no es volien gastar 1.500 € en un ultraportàtil.

Aquest antecedents ens torna a situar a la pregunta inicial: moda, revolució, evolució o més del mateix?

Per més informació per respondre, es pot visitar alguns dels centenars de blocs i webs dedicades als netbooks, com per exemple, Asus e3, msi espanya o xataka.